Linde Material Handling neemt de startup Comnovo over

Juli 2017
Linde-neemt-start-up-Comnovo-over
Innovatieve technologie voor betere veiligheid in transport en materiaalstroom

Linde Material Handling heeft de in Dortmund (Duitsland) gevestigde startup Comnovo overgenomen. Met deze overname vergroot Linde MH haar portfolio met extra veiligheidsoplossingen evenals innovatieve techniek op het gebied van positioneringsapparatuur voor voertuigen.

Het aantal industriële ongevallen in Duitsland is de afgelopen jaren aanzienlijk verkleind. Ieder ongeval is er echter één te veel en er zijn nog steeds risico's. Met name als het aankomt op de omgang met heftrucks.

Linde Material Handling biedt al een verscheidenheid aan ondersteuningssystemen voor heftruckbestuurders, die actief optreden als 'intelligente passagier', om ongevallen te voorkomen. Linde breidt nu haar marktleidende veiligheidsportfolio uit door een innovatieve jonge onderneming over te nemen.

Innovatief positioneringssysteem
comnovo-logoStart-up Comnovo heeft een innovatief positioneringssysteem ontwikkeld: het werkt op basis van ultrabroadbandtechnologie en waarschuwt door middel van signalen en trillingen personen voor naderende voertuigen. Het bijzondere is dat het systeem dankzij een hoge frequentie van ten minste 4 gigahertz door pallets, roldeuren en zelfs muren heen kan 'kijken', tot op een nauwkeurigheid van 10 centimeter.

Het systeem werd ontwikkeld door Comnovo-oprichters Dr. Andreas Lewandowski, Dominik Gerstel en Volker Köster. Comnovo blijft als zelfstandig bedrijf opereren, waarbij Lewandowski de leiding houdt over de productontwikkeling en -integratie als algemeen directeur.

Het team van oprichters heeft onderzoek gedaan op het gebied van positioneringssystemen bij het Communicatienetwerkeninstituut van de Technische Universiteit van Dortmund. Lewandowski behaalde zijn doctoraat op het gebied van inpandige positioneringssystemen op basis van radiofrequentie.

Hij zegt: “Voor de auto kennen we al een grote verscheidenheid aan ondersteuningssystemen, zoals automatische afstandscontrole, botsingswaarschuwing en navigatiesystemen. We wilden dit toepassen op de uitdagingen in de interne logistiek. Dat wil zeggen, een werkveld dat wordt gekenmerkt door een constant toenemende goederenstroom en daardoor een grotere complexiteit van processen.”

Ultrabroadbandtechnologie
Het is precies daar dat de ultrabroadbandtechnologie een extra voordeel biedt, aangezien extreem nauwkeurige positionering een essentieel vereiste is in het beheer van voertuigparken. “Het systeem kan erg snel routes optimaliseren en daardoor bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde heftruck voor een transportorder of het meest geschikte acculaadstation kunnen opsporen,” voegt Lewandowski toe.

Door Comnovo over te nemen heeft Linde MH opnieuw een stap voorwaarts genomen in haar veiligheidsinitiatief. Linde MH laat zich leiden door een “zero-ongevallen” beleid en ontwikkelt al decennialang op systematische wijze innovaties voor een veilige en efficiënte omgang met materialen en de materiaalstroom.

Toegewijde veiligheidsafdeling Linde
Een toegewijde afdeling is specifiek voor dit doeleinde opgezet en kan rekenen op de knowhow van het meest uitgebreide sales- en servicenetwerk van de sector, dat zich uitstrekt over meer dan 100 landen. Daarnaast maakt het gebruik van strategische partnerships met scherpe geesten uit de O&O- en adviessector.
Comnovo-verkoopdirecteur Ron Winkler onderstreept de uitstekende kansen die het partnership biedt: “Linde MH’s efficiënte distributienetwerk is ongekend in deze sector. Beide partijen zullen geheel nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling en marktpenetratie kunnen benutten.”

Andreas Krinninger, voorzitter van de directie bij Linde Material Handling: “Als partner die materiaalstroomoplossingen biedt aan onze klanten, hechten we groot belang aan de vraag hoe we passieve en actieve veiligheid in het gebruik van heftrucks kunnen vergroten. In Comnovo hebben we een dynamische en creatieve partner gevonden, met een innovatief technologisch portfolio. Samen zullen we Linde’s assortiment aan ondersteuningssystemen vergroten en ze op systematische wijze door ontwikkelen voor onze klanten.”