Nederlander Tonny Koster pakt derde plaats op WK heftruckrijden (StaplerCup)

September 2019
StaplerCup-2019;
Tomas Prasil uit Slowakije is de beste heftruckchauffeur van allemaal. Op 19 september 2019 won hij overtuigend het WK heftruckrijden. Radek Fiala uit Tsjechië werd tweede; de Nederlander Tonny Koster eindigde op de derde plaats. Bij de teamwedstrijd, waarbij de beste heftruckchauffeurs uit achttien landen het tegen elkaar opnamen, wist Duitsland zijn titel te verdedigen, voor China en Tsjechië.

Op 19 september 2019 werd er in het Duitse Aschaffenburg gezocht naar de beste heftruckchauffeurs ter wereld. Op het spel stonden de wereldtitels heftruckrijden voor individuele chauffeurs en voor teams. Gastland Duitsland kreeg daarbij concurrentie van 54 chauffeurs uit 18 landen; België, Chili, China, Estland, Finland, Frankrijk, Hongarije, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Rusland, Slovenië, Slowakije, Spanje en Tsjechië hadden allemaal hun drie beste chauffeurs afgevaardigd om een greep te doen naar de kampioensschaal.

Beste heftruckchauffeur

In de spannende voorronde moesten de chauffeurs op de vork van de modelheftruck een minivaatje transporteren. Een zeer precies werk waarbij opperste concentratie vereist was. De finale om de individuele titel ging uiteindelijk tussen Radek Fiala uit Tsjechië, Tonny Koster uit Nederland en Tomas Prasil uit Slowakije. De finaleopdracht, de zogeheten "Pin-Turm", was een direct duel tussen de drie chauffeurs. Hierbij moesten ze een aantal smalle torenonderdelen op vier bowlingkegels stapelen en die vervolgens op een box zetten. De Nederlander Koster had zijn constructie van zo'n acht meter hoog al bijna af toen die tijdens het rijden opeens instortte. Daardoor veroverde Tomas Prasil met zijn bouwwerk de koppositie, die hij ondanks een enorme slagzij niet meer uit handen gaf. De Slowaak sprong dolgelukkig uit zijn heftruck en vierde een feestje met zijn meegereisde fans en met het enthousiaste publiek in Aschaffenburg. De Tsjech Fiala werd vice-wereldkampioen, Tonny Koster werd derde.

StaplerCup 2019 - podium heftruckcup

StaplerCup 2019 - podium landenwedstrijd

Landenwedstrijd

Bij de teamwedstrijd had het thuisland meer succes. Met een degelijke teamprestatie haalden chauffeurs Klößlinger, Danker en Kirsten de laatste drie, waar China en Tsjechië als tegenstanders wachtten. Nu kwam de titelverdediger eindelijk echt in de wedstrijd; de drie Duitsers stapelden de styropor onderdelen van hun "panelenman" zo snel op elkaar dat ze kort na het startschot hun vorken alweer in de eindpositie konden brengen. De Chinezen Dianxi Xu, Hongdi Wang en Haoran Li legden beslag op de tweede plaats en Radek Fiala, Koloman Gabco en Tomas Patocka uit Tsjechië werden derde.

De StaplerCup, het kampioenschap heftruckrijden, vindt dit jaar al voor de vijftiende keer plaats. De wereldwijde variant van het kampioenschap werd in 2014 voor het eerst gehouden, nadat er vanaf 2008 ook al regelmatig Europese teams werden uitgenodigd voor het International Championship. In de nationale voorrondes doen alleen al in Duitsland ruim 2.000 chauffeurs en chauffeuses mee. Deze voorrondes leveren per land drie winnaars op, die hun land in Aschaffenburg mogen vertegenwoordigen. Dit jaar streden achttien landen om de wereldtitel in Aschaffenburg.

Uitslagen StaplerCup 2019 [PDF]


Finale landenteams StaplerCup2019

 

Over de StaplerCup 

De StaplerCup werd in 2005 voor het eerst gehouden, toen nog met alleen Duitse deelnemers. Sindsdien heeft de organisatie al bijna 25.000 aanmeldingen mogen ontvangen voor deze heftruckwedstrijd, die draait om precisie, snelheid en overzicht.

In 2007 werd het evenement uitgebreid met een internationale teamwedstrijd, het "International Championship", en sinds 2008 wordt er ook een kampioenschap voor bedrijventeams georganiseerd. De eerste individuele wereldtitel is in 2014 uitgereikt aan de Duitser Stefan Theissen; in 2019 stond de tweede editie van deze wereldwijde wedstrijd voor individuele chauffeurs en voor teams op het programma. Daarnaast strijden sinds 2015 ook twaalf heftruckchauffeuses in een aparte finale om de titel van beste vrouw achter het stuur van een heftruck.

Het belangrijkste inhoudelijke aspect voor organisator Linde Material Handling en voor de netwerkpartners die de regionale kampioenschappen organiseren, is dat de veiligheid in magazijnen en logistieke bedrijven wordt verbeterd. De vaardigheden en de alertheid van de chauffeurs moeten worden getraind om ongelukken te voorkomen. Het driedaagse evenement wordt gehouden op de Schlossplatz in Aschaffenburg en wordt omkleed met een uitgebreid programma voor het hele gezin en trekt circa 15.000 toeschouwers.
Linde op LogiMAT 2020

Beurzen & evenementen

Linde Material Handling annuleert de deelname aan LogiMAT

Maart 2020

Linde op LogiMAT 2020

Beurzen & evenementen

Linde met grotere stand en veel innovaties aanwezig op de LogiMAT 2020

Januari 2020

MotracLinde en Reesink Logistic Solutions: Alle oplossingen onder één dak

Beurzen & evenementen

MotracLinde en Reesink Logistic Solutions: Alle oplossingen onder één dak

Oktober 2019